Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A dohányzás nagyon káros

 

A dohányzás káros az egészségre

 

Szürke, kígyózik a levegőben, valamivel könnyebb és valamivel sűrűbb a levegőnél, kellemetlen az "illata" és még sorolhatnám mindazokat a jelzőket, amik leírják a cigarettafüstöt.

Sajnos a dohányzás az egyik legelterjedtebb és legkárosabb függőség. Én szerencsémre ellen tudtam állni ennek a "kísértésnek" és még csak ki sem próbáltam. Soha a szám közelében, de még a kezemben sem járt cigaretta. És ez azért, mert egy végetnemérő utálatot éreztem minden ellen, ami a dohányzással kapcsolatos. Félretéve azt, hogy káros az egészségre (mert maga az élet káros az egészségre - hát meghalunk tőle, nem?) sok más befolyásoló tényezőt tudok felsorolni.

Büdös. És ezzel a dohányosok is egyetértenek. Nincsen finom íze vagy illata, mint annyi más függőséget okozó "anyagnak". Oké... van mentolos cigi, ami valamivel "ízesebb", de akkor is... Na meg a száj ízét is megváltoztatja... és mindannyian tudjuk, milyen kellemes szóba elegyedni valakivel, akiből dől a dohányszag. Még jó, hogy mossa a fogát az illető, de azért a következő percben már ott füstölög a cigi a kezében.

Függőséget okoz. Egyik legnehezebben leszokható függőség. Kosarazás után szinte mindegyik dohányzó ismerősömnek az első dolga az, hogy rágyújtson: "Jhaaajh... má' úgy kívántam (köhögés és reszketés)". Amikor a szervezetnek a legnagyobb az oxigénigénye, akkor gyújtani rá? Hát ha EZnem függőség, akkor nem tudom, hogy minek nevezzem (hülyeség?).

Károsítja az én, nemdohányzó egészségemet. Romániában meg tudom számolni az egyik kezemen, hogy hány olyan étkezde, étterem, falatozó, bár, lokál, lebúj, diszkó, klubb, stb. van, ahol a dohányzás tilos vagy legalább van elkülönített, nem dohányzó részleg! De mintha, mi lennénk károsak a dohányzók egészségére, úgy különítenek el bennünket nemdohányzókat. Kimutatták, hogy évente 90.000 ember hal meg a passzív dohányzás káros hatásai miatt... Lehet, hogy nem sok. De még szerencse, hogy ez a szám nem nagyobb.

A dohányzás folyamatát is nagyon utálom. Reszkető kézzel előveszi a cigit, beteszi a szájába, megtapogatja magát keresve az öngyújtót, ha netán szél van eltakarja a lágot a szél elől, majd kettőt hátmat pufákol, kiveszi a cigit szájából, kifújja a füstöt, visszateszi a szájába és nagyot szív rajta, megint kiveszi a szájából, majd pöccent egyet rajta 
valamelyik újjával. És a "jobbik eset", ha ez egy bárban, egy asztalnál történik. Mert szerintem 
annál undorítóbb nincs, amikor valaki az utcán, menet közben, buszmegállóban, téren füstöl. 
És még a férfiaknál hagyján... Amúgysem mi vagyunk a szebbik nem. De amikor egy kedves, jólöltözött, szép hölgyet cigivel a kezében és/vagy szájában, füstölögni látok... hát ez minden csak elragadó nem...

Nekem mindez nagyon visszataszító. Úgyhogy én pozitívan és "tapsolva" fogadom a dohányzást tiltó törvényeket. Kimutatták, hogy egy dohányzó kevesebbet dolgozik, mint egy nemdohányzó. Ez azért, mert külföldön végezték el a felmérést. Nálunk nem így van, mert mindenki a cigijével a szájában dolgozik, hogy egy kicsit szigorú legyek... A felmérés szerint napi fél órára van szüksége egy dohányzó munkásnak, hogy elmenjen a kijelölt dohányzó-helyre, elszívja a cigijét és visszatérjen a dolgához. És ez azért sokat számít ha heti vagy havi viszonylatba vesszük. Ezért, azok a külföldi dolgozók (talán franciák... erre már nem emlékszem...), akik dohányoznak kevesebb havi bért kapnak, mint azok akik nem dohányoznak.

Szeretnék már egyszer úgy hazajönni egy klubból, étteremből, bárból, stb. hogy ne kelljen 1-2 napig szellőztetnem a ruháimat. Miért olyan nehéz ez?

 
 

 

Profilkép


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 47815
Hónap: 358
Nap: 9