Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A foci története

Honnan is indult el a labdarúgás? Az általánosan elfogadott nézet szerint, az 1820-as években Angliából indult el világhódító útjára. Ez részben igaz is, a mai értelemben vett foci valóban akkor és ott kezdődött. Mondhatni, az volt az első olyan játék, amit a mai futballbarátok is elsőre felismertek volna, hogy igen, ez a mi focink! A tágabb értelemben vett labdarúgás viszont ennél sokkal régebbről ered.

Gondolkodtam, hogyan is lehetne elkezdeni egy ilyen naplót. Mert valahogy el kell ugye, és ez a legnehezebb, a többi már jön magától. Lehetne amolyan „in medias res” és akkor csapjunk a közepébe, de azért csak jó lenne valami prológus, hogy megszólíttasson valahogy az olvasó. Az olvasó, aki ugye legalább annyira fontos „része” a blognak, mint maga az író. Mert ha nincs olvasó, akkor előbb-utóbb feleslegessé válik az író, és kezdheti törni a fejét valami frappáns epilóguson.

Tehát, ahogy Lovasi András mondotta volt: „ez itt a prológ”. Neked szól kedves olvasó, mint ahogy neked szól majd az egész napló, az elsőtől az utolsó betűik.
Talán illő már előre elnézést kérnem mindazoktól, akik esetleg majd úgy érzik, kissé szubjektív eme blog, de hát emberből vagyok, és mint tudjuk egyetlen ember sem képes a tökéletes objektivitásra.
Viszont had' hívjam fel a figyelmet már jó előre a „kommentezési” lehetőségre, mely talán segíthet abban, hogy mind többünk véleménye bontakozhasson ki egy-egy témában, és ezzel akár még ki is alakulhat egy majdnem tökéletes objektivitás. Legyen hát ez amolyan „felhívás keringőre”, ezúton hívom „keringőre” az ország „tízmillió szövetségi kapitányát” - vagy legalábbis egy részét -, hogy együtt boncolgassuk a futball világ eseményeit.

Illő lenne most már rátérnem a futballra, hisz' végtére is erről szólna eme blog. Kezdem hát egy kis futball történelemmel. Ne tessék megijedni, eszemben sincs itt rendszeresen „történelemórákkal” untatni az olvasót. Viszont most van rá két jó okom is. Az egyik, hogy talán nem árt az elején egy rövid áttekintést adni, a másik, hogy mivel az első bejegyzések majd csak két hét múlva kerülhetnek a nagyközönség elé, így az tűnik logikusnak, ha megpróbálok úgymond időtálló témákhoz nyúlni így az elején. Mert persze írhatnék most a legutóbbi Chelsea-Liverpool-ról is, külön kitérve Crouch őrültségére – akár egy egész bejegyzést is lehetne szentelni ennek boncolgatására -, de valószínűleg mire ez az olvasók elé kerül, addigra már legalább 67 helyen elolvasták és nagyjából a könyökükön jön ki. Marad hát a töri óra...

Honnan is indult el a labdarúgás? Az általánosan elfogadott nézet szerint, az 1820-as években Angliából indult el világhódító útjára. Ez részben igaz is, a mai értelemben vett foci valóban akkor és ott kezdődött. Mondhatni, az volt az első olyan játék, amit a mai futballbarátok is elsőre felismertek volna, hogy igen, ez a mi focink! A tágabb értelemben vett labdarúgás viszont ennél sokkal régebbről ered. A legelső írásos feljegyzések mintegy 4000 évesek és Kínából származnak. A játék neve „cu-kü” volt (hevenyészett fordításban: rúgni labda), és Huang-ti császár a gyalogos katonák kiképzésében használta, hogy ügyességüket, gyorsaságukat, taktikai érzéküket, valamint a csapatmunkát fejlessze. Maga a játék inkább a ma lábtenisz néven ismert sporthoz hasonlított, mintsem a futballhoz. A játéktér közepén, egymástól mintegy 4 méter távolságra, két kb. 4 méter magas bambuszt állítottak, melyek közé hálót feszítettek ki. A háló felső részén egy kb. 60 cm átmérőjű nyílást vágtak, ez volt a kapu. A labdát, amit bőrből varrtak és tollal, állati szőrrel tömtek ki, két oldalról kellet a kapuba juttatni lábbal, öklözéssel, fejjel, háttal, mellel érintve. Tilos volt viszont nyitott tenyérrel hozzáérni. A Kr.e. 2000 körüli időkből fennmaradt szabálykönyv mintegy 25 fejezetből állt.

Később Japánban is feltűnt a játék, igaz ott jelentősen eltérő szabályokkal, és elsősorban a kiváltságosok sportja volt. A pályán 4-6 játékos állt körbe és a játék célja az volt, hogy a labdát minél tovább sikerüljön lábbal a levegőben tartani.

Európában a középkorban tűnik fel először a labdarúgás, „tömegfutball” illetve „határlabdázás” néven. Az Angliában és Franciaországban elterjedt játék eredete a rontásűző mágiában keresendő. Általában tél végén vagy a az első tavaszi napokon a „rontást” egy bőrbatyuba gyömöszölték és a falu apraja-nagyja részvételével kirugdosták a településről. A cél az volt, hogy a batyuban rejlő gonoszságot minél messzebb rugdossák a földjüktől mielőtt az a rúgásoktól szétszakad. A hiedelem szerint aki a legnagyobbat rúgta a labdába az mentesült leginkább a betegségektől. Angliában (1314) és Franciaországban (1320) is betiltották a játékot a durvasága miatt, a „futballozókat” börtönnel fenyegették.

Nagyjából ebben az időszakban jelent meg Firenzében a „calcio”. Ez volt Európában az első, körülhatárolt pályán játszott, mérkőzésvezető által irányított labdarúgó játék. A csapatok 27-27 főből álltak és a cél az volt, hogy a másik fél várát jelképező sátorba juttassák a labdát. A játékosok szigorú „hadrendben” álltak fel: elől 15 csatár, a második sorban 5 fedezet, mögöttük 4 védő, a negyedik sorban megint 3 védő, akik közül a középső a kapus. A labdát csak a kapus foghatta meg, a többiek rúghatták vagy öklözhették. A mérkőzésvezető ügyelt a szabályok betartására, számolta a találatokat és a büntetőpontokat.

A mai értelemben vett futball az 1820-as években jelent meg, Angliában. Elsősorban diákok játszották. Az első amatőr futballegyesület az 1857-ben alapított FC Sheffield volt. Hat évvel később 1863-ban az iskolák és a társadalmi egyesületek létrehozták a Football Associationt (FA).
A szabályok folyamatosan alakultak/alakulnak ki: 1874-ben bevezették a büntetőrúgást, 1882-ben a partdobást. Az első játékvezetők 1878-ban kaptak szerepet, míg a partjelzők 1891-ben. Szintén 1891-ben vezették be a tizenegyest is. 1895 az első hivatalos szabálykönyv megjelenésének dátuma.

Az azóta eltelt bő száz évben a futball meghódította a világot. Az USA kivételével gyakorlatilag mindenhol az első számú közönség kedvenc lett.

 
 

 

Profilkép


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Augusztus / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 47319
Hónap: 730
Nap: 6