Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A testsúly lelki oldala


 

A túlsúly lelki oldala
Szeretnéd megérteni, hogy a felettes éned milyen úton akar kivezetni a "siralom völgyéből"? Ez a cikksorozat segít a fogyókúra lelki kulcsának a megfejtésében. Minden fizikai folyamatnak, változásnak van lelki oka is. Tudod-e, melyik az a legegyszerűbb kérdés, amellyel ezt az okot kiderítheted? Ezt megtudhatod a cikksorozat ezen első részéből. 

Gyakran lelki okok váltják ki a helytelen táplálkozási szokások kialakulását. Amikor minden erőlködésed ellenére sem tudsz fogyni, akkor az elhízás lelki oldalát is meg kell vizsgálnod. Sokan úgy vélik, hogy a betegségek 80 %-a lelki eredetű. Vannak, akik ezt vitatják, és amellett érvelnek, hogy a betegségek 100 %-ban lelki eredetűek. Több vizsgálati eredmény is alátámasztja ez utóbbi elképzelést. Az adatokat általánosítva azt mondhatjuk, hogy egy cég szintjén a balesetek 80 %-át a dolgozók 20 %-a szenvedi el. Tehát van egy kis csoport, amelyik örökké balesetet szenved. Ha ezeknél az embereknél kiküszöbölik a cégen belüli veszélyforrásokat, akkor a munkába jövet, menet közben szenvednek balesetet. Összességében nézve a helyzet semmit sem változott, mivel ezek az emberek csak onnantól kezdtek el balesetet szenvedni munkába jövet és menet közben, amikortól sikerült megakadályozni, hogy ez a munkahelyen történjen velük. Ezért érdemes komolyan elgondolkodni azon, hogy még a balesetek is lelki okra vezethetőek vissza.
Ezt az elképzelést a továbbiak még inkább alátámasztják. Ahol a balesetek lelki okát igyekeztek feltárni és megszűntetni, ott azok megszűntek. Ilyen megoldás volt, pl: amikor arra a következtetésre jutottak, hogy a lélek nem tűri a monotonitást, az egyhangúságot, és nem kívánja azt tovább folytatni. Sérülésekkel megakadályozza a további tevékenység végzését, így jelzi a problémát. Mivel a lélek a változatosságot, az aktivitást, az újdonságot kívánja, a megoldás kézenfekvő volt. Az ilyen problémás embereket negyed-félévente új munkakörbe helyezték, vagy új feladatokkal látták el. Az eredmény az lett, hogy ezeknél a kritikus személyeknél gyakorlatilag teljesen megszűntek a balesetek. 

Mi az a kérdés, ami segít?

A betegségekkel kapcsolatos lelki problémák felkutatásának talán legegyszerűbb módja, ha felteszed magadnak a kérdést: miben akadályoz meg, vagy mire kényszerít ez, az állapot? A fizikai világban is keresheted az okokat, de célszerűbb és hatékonyabb a személyiséged és szellemi fejlődésed irányából kutakodni. Itt egy példa mintának: 


A fizikai világ szintjén kutakodva: 
A betegség megállít a nehéz munka elvégzésében. Otthonmaradásra kényszerít. Azt akarja, hogy pihenj, lazíts, és foglalkozz egy kicsit magaddal. Esetleg egy kicsit a családoddal legyél. (Ez elég általános megközelítés, hiszen a fizikai világ mindig az okozat.) A személyiség fejlődés oldaláról kutakodva:

Ha görnyedt vagy a derék becsípődésed miatt és nem tudsz kiegyenesedni, akkor az arra kényszerít, hogy valaki, vagy valami előtt meghajolj, alázatos legyél. Legyél rugalmasabb, engedékenyebb. Megakadályoz abban, hogy büszkén, keményen szembe fordulj vele, szembeszállj vele. 

A másik lehetséges helyzet, amikor nem tudsz lehajolni a derékfájdalom miatt, hanem mint aki karót nyelt, ki vagy egyenesedve. Arra kényszerít, hogy szembe nézz a tényekkel, a helyzettel, emberekkel. Megakadályoz abban, hogy hajbókolj, alázatos legyél és megalkuvó. (Természetesen ehhez az aktuális élethelyzetben levő problémát kell megkeresni és abban felismerni, alkalmazni.) A szellemi fejlődés oldaláról kutakodva:

Megpróbálni megérteni, hogy az aktuális probléma miért jelent problémát a számodra. Mi az, amitől félsz, amit elutasítasz? Vagy éppen ellenkezőleg. Mi az, amihez ragaszkodsz, amire túlságosan vágysz? Próbáld meg megérteni, hogy ami veled történik az miért jó neked, és miért válik a te javadra akármi is történik. Ennek megértéséhez ezoterikus, vagy spirituális gondolkodásra van szükséged. Most nézzük a túlsúlyt!

Tedd fel magadnak a kérdést! Mire kényszerít, vagy miben akadályoz meg? Testi, lelki, szellemi szinten egyaránt kutakodhatsz. Az is jó megoldás, ha nem gondolsz semmire, csak a kérdésre, és hagyod, hogy jöjjenek a válaszok. Mi az, ami először felmerül benned? Összekötheted meditációval is. Leülsz, ellazulsz és felteszed a kérdést magadnak. Türelmesen várd, hogy a benső éned küldje a válaszokat gondolatok formájában. Néhány napon keresztül jártadban-keltedben érdemes többször előszedni ezt a kérdést. Gondolkodj, elmélkedj, alaposan járd körül a problémát. Mindig legyen nálad toll és papír. Ami eszedbe jut, jegyezd le. Egyrészt így pontosan megmaradnak a gondolataid, másrészt néhány nap múlva döbbenetesen érdekes lesz ezeket az értékes gondolatokat egyben látni és értékelni. Lelki vagy nem lelki eredetű az elhízásod, ezen lehet töprengeni. Ettől függetlenül mindenképpen érdekes felismerésekre juthatsz magadról. 

Az ember, test-lélek-szellem hármas egységeként van jelen. Amikor túlcsordul a pohár -mert annyi szemét van benne - akkor ez fizikai tünetekben is jelentkezik. Ha ennek az egységes egésznek - ennek a pohárnak - bármely szintjén takarítást végzel, és kidobálod onnan a szemetet, a felesleget, akkor már is jobban elfér a pohárban a többi, és nem fog kicsordulni. Megszűnnek a tünetek. Ezért van az, hogy fizikai, energetikai, érzelmi, mentális vagy szellemi oldalról is megközelíthetünk egy adott problémát úgy, hogy eredményes lesz és megszűnnek a tünetek. Helyreáll a harmónia.
Gondolom végig azt vártad, hogy ötletet adjak a túlsúlyod lelki okára. Van is néhány ötletem. De ezt most nem fogom elárulni. Nem akarlak befolyásolni. Te tudod legjobban saját magadra szabni a kabátodat. 
Amikor rájössz, hogy mit üzen a betegséged, a túlsúlyod, akkor a probléma önmagától kezd megoldódni. Már nincs mit mondania a túlsúlyodnak, hiszen rájöttél mit üzent. Létrejön a súlyfelesleged, és az üzenet között egy analógia. Az információ áramlás elve szerint, vagy - másképp - a homeopátiás elv alapján, elkezdi a felesleget lebontani a szervezeted. Érdemes a probléma megértése után a megoldáson gondolkodni. Ha már tudod, mit kell tenned, törekedj annak megvalósítására. Ez többnyire a helyzethez való hozzáállásod, illetve a problémához való viszonyulásod megváltoztatásával jár. A változás akkor is megindul, ha csak tudatosítod a problémát, vagy csak törekvésed van a megoldás elérésére, de azt nem tudod kivitelezni. 


Figyelem:

A legfontosabb dolog - amire akár az egész életed fonalát is felfűzheted - a szándék. Legyen tiszta és nemes. 
Bővebben

 
 

 

Profilkép


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Augusztus / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 47182
Hónap: 709
Nap: 33