Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mikor sportoljon a gyerek?

Foci vagy judo? Balett vagy úszás? Vagy netán mindkettő? Tudod, mikortól kell (szabad) sportolnia gyereknek? És vajon mennyi elfoglaltságot válassz?
Legyen szó mozgásról vagy sportolásról, mindenki megtalálhatja a gyerekének megfelelőt! De a gyerek mennyire szólhat bele a döntésbe, tudtok együtt dönteni?
Már három évesen igényli  többletmozgást

Noémi még csak három éves. A szülei úgy gondolták, korai lenne különórára járatni, de a kislány nagyon szeret pörögni-forogni, táncolni, ha meghallja a zenét, azonnal szalad a „bő szoknyát” felvenni. „Várni akartunk még vele, de találtunk egy lehetőséget, ahová a testvérét, Szonját is beíratjuk: balettozni fognak, persze más-más korcsoportban. Megnyugtatott az iskola (Moiradance) balett-tanára, aki táncpedagógus és óvónő is egyben, hogy a legkisebbeknek az előkészítőn a mozgásos játékok mellet a kreativitásuk megélésére is lehetőségük van. A 10 éves lányom viszont a klasszikus balett mellett majd a néptáncot, a show-táncot vagy a salsát is kipróbálhatja. Sokan elítélnek amiatt, hogy a kicsit máris különórára visszük, de annyira szeret táncolni… Ha jól érzi magát, és nem érzi erőszaknak, nem fog neki megártani”– meséli boldogan a háromgyermekes édesanya, Andrea, akinek hatéves kisfia is épp most kezd sportolni: ő a focit választotta.

Hirdetés

Nem mindenkinek való ugyanaz!

Minden gyerek más. A testvérek is, sőt, az ikertestvérek is más korban más-más mozgásformát választhatnak. Ha tudod, figyeld meg, milyen irányultságú a gyerek! Már egészen kicsi korban kiderülhet például a labdához vagy a vízhez fűződő viszonya. Persze nem biztos, hogy ha szívesen jártok is babaúszásra, a végén úszóbajnok lesz, de azért megfigyelheted, mi tetszik neki. A testalkat is meghatározó lehet, és persze a hajlékonyság is. De arra jobb, ha vigyázol, ne azért írasd be balettra, mert valamikor te akartad volna nagyon, csak kimaradt a gyerekkorodból! Nehéz, de próbálj meg elvonatkoztatni és csak a gyerek tulajdonságait, tehetségét, kedvét nézd, ne  a tiedet!
Egyik sportágból ki, a másikba be…

Balázs 8 éves, 2 éves komoly lovaglással a háta mögött. Az iskolában viszont meghívták a két évvel idősebbekhez kosarazni, mert a testnevelője tehetségesnek látta. „Egy ideig együtt járt lovagolni és kosarazni is, de amikor elkezdődtek a versenyek, többszöri ütközés után megbeszéltük, hogy hamarosan döntenie kell, melyiket folytatja inkább. Ahogy gondoltuk, a kosarazást választotta, de kérte, hogy azért néha-néha vigyük el a lovakhoz is. Semmiképp nem szeretnénk túlterhelni, szerintünk elég neki ez a sport. Ha pedig tényleg olyan tehetséges, ahogy gondoljuk, lesz még bőven lehetősége a mozgásra és a versenyzésre is.”


Sporttagozat a legügyesebbeknek

Barnabásék iskolájában emelt szinten foglalkoznak a sporttal – minden nap vannak óráik. A testnevelő nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a gyerekek az alapvető sportágakkal megismerkedjenek. Lili, a kisfiúk anyukája viszont tanácstalan, így sem tudja eldönteni, mit is spotoljanak. „Minden tetszik nekik, a foci, a judo, a futás, az úszás, a kosárlabda. A kicsit, Mátét még nem vinném sehova, ő még csak 4 éves. Talán az úszást megpróbáljuk vele, de az sem baj, ha kicsit későbbre marad a kezdés. Az ikrek, Marci és Barni viszont már közel 10 évesek, nekik még az öt testnevelés mellé is jól jön a külön sport. Ráadásul, ha annyira szeretik?!” – meséli Lili.
Egy hely, ahol közel 80 sportot kipróbálhattok

Szeptember 18-19-én egy újabb – a sportélményeket garantáló – próbatétel elé nézhettek, hiszen a Nagy Sportágválasztó lényege, hogy minden megjelenő sportágat, mozgásformát edzői jelenlét mellett a gyakorlatban próbálhatnak ki a gyerekek.
találkozót neves sportikonjaink „fűszerezik meg”: Cseh László (úszás), Kiss Tamás és Kozmann György (kenu), Kovács Antal (judo), Nagy Tímea (vívás), Nyilasi Tibor (labdarúgás), Sebestyén Júlia (műkorcsolya), Vass Dóra (ritmikus gimnasztika)… és még sokan mások.
A belépés továbbra is díjmentes és korhatár nélküli! (www.sportagvalaszto.hu)

Sortok és ideális kezdésük

Néhány példa – optimális esetben ezt ajánlják a szakemberek:
- küzdősportok – 6-8 éves kortól
- úszás – 4-5 éves kortól
(babaúszás (nem úszásoktatás!): 3 hónapos kortól, vízhez szoktatás:1-2 éves kortól)
- balett –játékos előkészítő (megfelelő pedagógiai háttérrel!): 3-4 éves kortól
- foci: 4-6 éves kortól
- kosárlabda: 8-10 éves kortól
- futás, atlétika: 10-12 éves kortól
- búvárkodás: 12 éves kortól

 
 

 

Profilkép


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Augusztus / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 47834
Hónap: 337
Nap: 11